Oksijen ve asetilen tüplerinin kullanımında aşağıdaki emniyet tedbirlerine dikkat edilecektir; Oksijen ve asetilen tüpleri manometre ve ventillerin bakımında riayet edilecek hususlar;

1. Tüpler fırlatılmamalı, yuvarlanmamalı, sadmelere ve şiddetli sarsıntılara karşı emniyet altına alınmalıdır.

2. Tüpler depolanırken direkt olara güneş ışınlarının altında ve aşırı soğuk altında bırakılmamalıdır. Dolu tüplerdeki basınç ve sıcaklıklar yükseldiğinden, tüpler ateş bulunan yerlerin civarına konmamalı ve yanma tehlikesi olan maddelerle birlikte depolanmamalıdır.

3. Dik duran tüpler bir çemberle veya zincirle düşmeye karşı emniyet altına alınmalıdır.

4. Oksijen tüplerinin ventil ve diğer aksamları yağlı maddelerle temas etmemelidir. Yağlı üstüpü veya bezle tüp ventillerini açmamak gerekir.

5. Böylece pas ve pislikler ağızdan uzaklaştırıldıktan sonra basınç düşürme manometresi takılır.

6. Basınç düşürme manometresi başlangıçta yavaş açılmalıdır. Eğer hızla açılırsa yüksek basınçta gelen oksijen içeride hava ve gazı ısıtarak sıkıştırma salmastraları veya burada bulunan tozlar bu ısını tesiriyle tutuşur ve bu nedenle manometrenin yanmasına sebep olur.

7. Tüplerin yatay olarak istiflenmesi halinde yığma yüksekliği 4 tüpten fazla olmamalıdır.

8. Alt sıralara büyük tüpler yerleştirilerek, yanları da kaymamaları için takozlarla beslenmelidir.

9. Yanar haldeki üfleçler tüplerin üzerine asılmamalıdır.

10. Oksijen tüpleri destek olarak kullanılıp üzerinde kaynak yapılmamalıdır.

11. Hortum ve üfleçlerin bakımında riayet edilecek hususlar;

12. Üflecin ağız bekleri kendilerine mahsus özel anahtarlarla sapa sıkıca bağlanmalıdır. Eğer emme tipi üfleçlerde emme meydana gelmiyorsa, bek sapa gevşek bağlanmıştır veya sızdırma vardır.

13. Isındığı zaman üfleç, yanıcı gaz kapatılarak ve oksijen açık vaziyette su içersine sokulmalıdır.

14. Alevin geri tepmesi veya yanmanın içeride olması halinde üfleç hemen kapatılmalıdır.

15. Böyle bir durumda asetilen tüpü kullanılmakta ise tüp kontrol edilmeli ısınıp ısınmadığına bakmalıdır, aksi halde tüp yanması meydana gelebilir.

16. Üflecin ağzının tıkanması halinde her iki gaz tüpü kapatılmalı ve özel ağız raybaları ile üflecin ağzı temizlenmelidir.

17. Üflecin yakılmasından önce oksijen musluğu açılır. Sonra basınç düşürme manometresinin ayarı yapılarak istenen basınç temin edilip asetilen musluğu açılır, kapatırken de tamamen aksi işlem yapılır.

18. Üflecin asetileni iyi emip emmediği her defasında kaynak işleminden önce kontrol edilmelidir.

19. Yanar haldeki bir üflecin devrilerek her hangi tehlikeye meydan vermeyecek şekilde kaynak masasının üzerindeki hususi üfleç askısına asılmalıdır.

20. Asgari hortum uzunluğu 5 metre, çapları da yanıcı gaz hortumlarında 8 mm, oksijen hortumlarında 6 mm olmalıdır.

21. Asetilen tüplerinde, hortum bağlayıcı olarak bakır boru kullanılmamalıdır. (Asetilen bakırla patlayıcı bir bileşik yapar.)

22. Üfleci kutusuna koyup kaldırırken çok dikkatli olmak gerekir. Zira üfleci söktükten sonra iyi boşalmayan, hortumda kalan gaz artığı yayılarak, patlayıcı gaz karışımını meydana getirebilir.

23. İşletmeciler ve bakım elemanları bu teknik emniyet talimatnamesini mutlaka bilmek ve uygulamak zorundadırlar.